100% SUCCES | GELD TERUG GARANTIE | EXPRESS LEVERING

Afscheid van Varroa, Hallo Gezonde Bijenkorven: Een Compleet Gids voor Behandelingen

De varroa destructor, een gevreesde bijenparasiet, bedreigt de gezondheid en het overleven van bijenkolonies. Het bestrijden van deze plaag is cruciaal om de duurzaamheid van de imkerij te waarborgen en de honingproductie en bestuiving van gewassen te garanderen. Gelukkig beschikken imkers over verschillende behandelmethoden om de varroa te bestrijden en hun bijenkasten te beschermen.

Varroa begrijpen: levenscyclus en impact

Varroa is een externe parasitaire mijt die zich hecht aan het lichaam van volwassen bijen en zich voedt met hun hemolymfe (het equivalent van bloed bij insecten). Deze voeding verzwakt hun immuunsysteem en maakt ze gevoeliger voor ziekten. De vrouwelijke varroa legt haar eieren in de broedcellen van bijen, waar de larven zich ontwikkelen door zich te voeden met de hemolymfe van bijennimfen. Deze biologische cyclus leidt tot een snelle proliferatie van de parasiet, die binnen enkele jaren een kolonie kan decimeren.

Naast de rechtstreekse schade aan bijen, is varroa ook een vector van virale ziekten, waardoor kolonies verder verzwakken. Een infestatie met varroa is dus een groot probleem voor de gezondheid van bijen en de honingproductie. Men schat dat varroa verantwoordelijk is voor de dood van volledige kolonies in diverse regio's over de hele wereld.

Het arsenaal tegen varroa: zachte, alternatieve en biologische methoden

Geconfronteerd met de bedreiging van varroa, beschikken imkers over een scala aan methoden om hun bijenkasten te beschermen. De keuze van de techniek hangt af van de omvang van de infestatie, de filosofie van de imker en de geldende voorschriften.

Zachte en natuurlijke methoden:

  • De valraam: Dit speciale raam bevat kunststof broedcellen die natuurlijke cellen nabootsen. De vrouwelijke varroa geeft de voorkeur aan het leggen van eieren in deze kunstmatige cellen. Zodra ze zijn afgesloten (gesloten door de bijen), worden de valcellen met de varroa-eieren en -larven verwijderd en vernietigd, waardoor een deel van de parasietenpopulatie wordt geëlimineerd.
  • Mierenzuur: Mierenzuur komt van nature in kleine hoeveelheden voor in honing en heeft acaricide eigenschappen (doodt teken). Het kan worden toegepast in de vorm van een traag vrijkomend gel dat zijn dampen in de kast verspreidt of als een verdunde oplossing die op de ramen wordt gespoten. Mierenzuur is effectief tegen varroa die zich bevinden in afgesloten broedcellen, een stadium waarin traditionele chemische behandelingen ze niet kunnen bereiken.
  • Klei poeder: Sommige studies suggereren dat kleipoeder dat aan de ingang van de kast wordt aangebracht, een afwerende of uitdrogende werking kan hebben op varroa. De effectiviteit hiervan moet echter nog op grote schaal worden bevestigd.
  • Etherische oliën: Sommige etherische oliën, zoals tijm en eucalyptus, hebben acaricide of afwerende eigenschappen tegen varroa. Ze kunnen op lage concentratie in de kast worden verspreid of op houten steunen worden aangebracht. Het is belangrijk op te merken dat etherische oliën ook ongewenste effecten op bijen kunnen hebben, dus moeten ze met voorzichtigheid en in lage doses worden gebruikt.

Alternatieve methoden:

  • Thermische behandeling: Deze methode bestaat uit het plaatsen van de ramen van de kast met broed in een verwarmingsapparaat op een gereguleerde temperatuur. De hitte doodt de varroa in alle stadia van hun ontwikkeling (eieren, larven en volwassen teken) zonder de bijen te schaden. De thermische behandeling is effectief, maar vereist specifieke apparatuur en nauwkeurigheid om de broed niet te beschadigen.
  • Genetische selectie: Fokprogramma's zijn erop gericht om bijenrassen te ontwikkelen die van nature weerstand bieden aan varroa. Deze bijen, genaamd VSH-bijen (Varroa Sensitive Hygiene), hebben een specifiek hygiënisch gedrag dat hun in staat stelt om broedcellen met varroa te detecteren en te vernietigen. Genetische selectie is een belovende benadering op lange termijn om varroa op duurzame wijze te bestrijden.

Biologische methoden:

Natuurlijke vijanden: Sommige roofmijten, zoals Stratiolaelaps miles en Varroa destructor (een andere soort dan de parasiet), kunnen varroa aanvallen. Hun introductie in de kasten kan helpen om de varroapopulatie te verminderen.

Stop Varroa Behandeling

De behandeling Stop Varroa is de enige die 100% van de varroa's elimineert. Het kan ook worden gebruikt in de biologische en ecologische imkerij en is eenvoudig in gebruik. Het garandeert een succespercentage van 100%. Tilt gewoon de ramen een voor een op en spuit beide zijden in met de behandeling. De varroakolonie zal binnen 24 uur volledig worden vernietigd.

Tot slot is de strijd tegen varroa een cruciale uitdaging voor de toekomst van de imkerij. De combinatie van zachte, alternatieve en biologische methoden, samen met gezonde imkerijpraktijken en regelmatig monitoring van de kolonies, maakt het mogelijk voor imkers om hun bijenkasten te beschermen en bij te dragen aan het behoud van deze waardevolle bestuivers.

Vergeet niet dat de keuze van de methode om varroa te bestrijden afhangt van verschillende factoren, zoals de omvang van de infestatie, de filosofie van de imker en de geldende voorschriften. Het is belangrijk om contact op te nemen met lokale imkersverenigingen of gespecialiseerde dierenartsen om gepersonaliseerd en op maat gemaakt advies te krijgen voor uw situatie.

Door samen te werken, kunnen imkers, onderzoekers en overheidsinstanties de uitdaging van varroa aangaan en de duurzaamheid van de imkerij verzekeren, ten bate van bijen, het milieu en de hele samenleving.