100% SUCCES | GELD TERUG GARANTIE | EXPRESS LEVERING

Strijd tegen Varroa

De Varroa destructor, een parasitaire mijt, vormt een grote bedreiging voor bijenkolonies over de hele wereld. Zijn vermogen om zich snel te vermenigvuldigen en bijen te verzwakken kan tot aanzienlijke verliezen leiden, die de bijenteelt en het gehele ecosysteem ondermijnen.

Begrip van Varroa

Kenmerken van Varroa Destructor

  • Uiterlijk: Varroa is een roodbruine mijt, zichtbaar met het blote oog, met een platte en cirkelvormige vorm.
  • Gastheer: Hoewel Varroa verschillende bijensoorten kan beïnvloeden, is het vooral problematisch voor de honingbij (Apis mellifera).

Levenscyclus van Varroa

  1. Infestatie: De cyclus begint wanneer de vrouwelijke Varroa binnenkomt in de cel van een bijenlarve net voordat deze wordt afgesloten door de werkbijen voor de verpopping tot een volwassen insect.
  2. Vermeerdering: Binnen de afgesloten cel voedt de vrouwelijke Varroa zich met de hemolymfe van de ontwikkelende larve en legt eieren. De mannetjes bevruchten de nieuwe vrouwtjes.
  3. Ontwikkeling: De mijten komen uit de cel samen met het volwassen insect, gereed om andere bijen of larven te infecteren.

Belang van de strijd tegen Varroa

Varroa valt bijen op verschillende manieren aan:

  • Hij voedt zich met de hemolymfe van bijen, verzwakt ze en maakt ze kwetsbaar voor ziekten.
  • Hij verspreidt virussen die dodelijk kunnen zijn voor bijen.
  • Hij deformeert de vleugels van bijen, waardoor ze niet meer kunnen honigen.

Methoden om Varroa te bestrijden

Er zijn verschillende methoden beschikbaar om Varroa te bestrijden, die afzonderlijk of in combinatie kunnen worden gebruikt om hun effectiviteit te maximaliseren. Hier zijn enkele van de meest gebruikte methoden:

Chemische behandelingen: Chemische behandelingen zijn de meest gebruikte methode om Varroa te bestrijden. Ze omvatten organische zuren (oxalzuur en mierenzuur), etherische oliën (timol) en synthetische chemicaliën (amitraz, coumaphos, etc.). Deze behandelingen moeten met voorzichtigheid worden toegepast en in de aanbevolen doseringen om verontreiniging van de honing en resistentie van het parasiet te voorkomen.

Biologische behandelingen: Sommige biologische behandelingen zijn ook beschikbaar om Varroa te bestrijden. Bijvoorbeeld kan het gebruik van de roofmijt Varroaphagus destructor, die zich uitsluitend voedt met Varroa destructor, helpen bij het verminderen van hun populatie.

Cultuurmethoden: Cultuurmethoden betekenen het veranderen van bijenteeltpraktijken om de verspreiding van Varroa te verminderen. Dit omvat de selectie van koninginnen die resistent zijn tegen Varroa, het gebruik van ramen met verdeelde cellen om de natuurlijke voortplanting van bijen te bevorderen en het uitvoeren van broedkweek om het bestand regelmatig te vervangen.

Apitherapie: Apitherapie is het gebruik van bijenproducten (honing, propolis, stuifmeel, etc.) om de gezondheid van bijen te behouden en hun immuunsysteem te versterken. Hoewel dit geen directe methode is om Varroa te bestrijden, kan het helpen bij het verbeteren van de weerstand van bijen tegen parasieten en ziekten.

Thermische methoden: Thermische methoden betekenen het gebruik van warmte om Varroa te doden. Dit kan worden bereikt door bijenkasten op hoge temperatuur te verwarmen voor een korte tijd of door gebruik te maken van speciaal ontworpen verwarmingsapparatuur om Varroa te doden.

Mechanische methoden: Mechanische methoden betekenen het gebruik van apparaten om Varroa van bijen te scheiden. Bijvoorbeeld zijn Varroa-roosters apparaten die aan de bodem van bijenkasten worden geplaatst die het Varroa toelaten om door de openingen te vallen, maar niet de bijen.

Stop Varroa-behandeling: De Stop Varroa-behandeling is de enige methode die 100% van de varroa's verwijdert. Het kan ook worden gebruikt in biologische bijenteelt. Stop Varroa is veilig voor bijen en vergiftigt geen honing.

Daarnaast is de Stop Varroa-behandeling biologisch en gemakkelijk te gebruiken. Het garandeert een succespercentage van 100%. Verhef gewoon de ramen een voor een en spuit beide zijden met de behandeling. De varroa-kolonie wordt binnen 24 uur volledig vernietigd.

Conclusie over de behandelingen

Om samen te vatten, zijn er verschillende strategieën beschikbaar om Varroa te bestrijden, die afzonderlijk of in synergie kunnen worden gebruikt om hun effectiviteit te verhogen. Chemische, biologische, cultuur, thermische en mechanische benaderingen zijn geldige oplossingen om de aanwezigheid van Varroa te verminderen en bijdragen aan de behoud van bijen en de duurzaamheid van de bijenteelt. Het integreren van innovatieve behandelingen zoals "Stop Varroa" in de strijd tegen parasieten is echter cruciaal voor het behouden van gezonde bijenkolonies.