100% SUCCES | GELD TERUG GARANTIE | EXPRESS LEVERING

Vechten tegen de varroa: complete gids voor het redden van uw bijen

Om varroamijten uit een bijenkast te elimineren zijn er verschillende methoden, elk met zijn voor- en nadelen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende methoden:

  • Chemische behandeling : Het gebruik van chemicaliën zoals oxaalzuur, mierenzuur of amitraz om mijten te doden. Deze behandelingen moeten met voorzichtigheid worden toegepast om de bijen niet te schaden of de honing te besmetten.
  • Warmtebehandeling : Varroamijten zijn gevoelig voor hitte. Speciale apparaten kunnen de temperatuur in de kast verhogen om de varroamijt te doden zonder de bijen te schaden.
  • Varroamijten : Apparaten zoals schermen of platen die op de bodem van de kast worden geplaatst, kunnen varroamijten vangen en doden.
  • Biologische methoden : Het gebruik van bepaalde roofmijten die zich voeden met varroamijten of het kweken van bijenstammen die resistent zijn tegen varroamijten.
  • Kasthygiëne : Door de kast schoon en gezond te houden, kan de varroa-besmetting worden verminderd. Dit omvat het verwijderen van oude of besmette kozijnen.
  • Rotatie van frames : Het regelmatig vervangen van oude frames door nieuwe kan helpen de varroamijtenpopulatie onder controle te houden.

Chemische behandeling

Bij de chemische behandeling tegen varroamijten worden specifieke stoffen gebruikt om deze parasitaire mijten uit bijenkorven te elimineren. Hier zijn enkele van de meest voorkomende chemische behandelingen:

Oxaalzuur: Oxaalzuur kan in verschillende vormen worden toegepast, zoals een sprayoplossing, druppels of in sublimatievorm. Het is vooral effectief tijdens broedloze perioden, omdat het niet doordringt in afgesloten broedcellen waar varroamijten zich vaak voortplanten.

Mierenzuur : Mierenzuur is effectief tegen varroamijten, zowel in broed als bij volwassen bijen. Het wordt meestal aangebracht met gedrenkte pads of in speciale diffusers. Mierenzuur kan worden gebruikt tijdens het honingproductieseizoen, maar vereist een zorgvuldige omgang en geschikte klimatologische omstandigheden om effectief te zijn.

Bij het gebruik van chemische behandelingen is het van cruciaal belang om:

  • Volg zorgvuldig de instructies van de fabrikant.
  • Varieer de behandelingen om te voorkomen dat varroamijten resistentie ontwikkelen.
  • Pas behandelingen toe op strategische tijden van het jaar, vaak aanbevolen door fabrikanten of bijendeskundigen.
  • Houd rekening met de lokale regelgeving met betrekking tot het gebruik van chemicaliën in bijenkorven.
  • Neem voorzorgsmaatregelen om de bijen, de imker en het milieu te beschermen.

Thermische behandeling:

Varroa-hittebehandeling is een niet-chemische methode waarbij warmte wordt gebruikt om Varroa Destructor-mijten in bijenkorven te elimineren. Hier leest u hoe het werkt en enkele belangrijke overwegingen:

Beginsel

Temperatuur en duur : De behandeling omvat het verhogen van de temperatuur van de kast tot een niveau dat dodelijk is voor varroamijten, maar aanvaardbaar is voor bijen. Normaal gesproken ligt deze temperatuur rond de 42°C (ongeveer 108°F) en moet gedurende een bepaalde periode worden gehandhaafd, vaak tussen de 2 en 3 uur.

Varroa bestrijden : Varroa is minder hittetolerant dan bijen. Daarom kan gecontroleerde blootstelling aan hoge temperaturen hen doden zonder de bijenkolonie significant te schaden.

Methode

Verwarmingsapparaten : Er worden speciale apparaten gebruikt om de korf te verwarmen. Ze kunnen elektrisch of op een andere manier worden aangedreven en zijn ontworpen om de warmte gelijkmatig door de korf te verdelen.

Monitoring : Het is van cruciaal belang om de temperatuur nauwkeurig te monitoren om oververhitting van de kast te voorkomen, wat de kolonie of het broed zou kunnen beschadigen.

Varroavallen:

Een Varroamijt is een apparaat dat is ontworpen om Varroamijten te vangen zonder de bijen te schaden. Het bestaat doorgaans uit een bak bedekt met een rooster, geplaatst onder de kast. De mijten vallen door het gaas en komen vast te zitten in de bak, terwijl de bijen er niet bij kunnen.

Biologische Methode:

Biologische methoden voor de bestrijding van varroamijten in bijenkorven omvatten het gebruik van levende organismen of natuurlijke technieken om de besmetting van deze parasitaire mijten onder controle te houden. Hier zijn enkele van de meest gebruikte biologische methoden:

Roofmijten:

Roofmijten, zoals de foretische mijt, kunnen worden gebruikt om varroapopulaties onder controle te houden. Deze mijten voeden zich met varroamijten in de kast. De effectiviteit van deze methode kan echter beperkt zijn, omdat roofmijten in de kast moeten worden geïntroduceerd en ook problemen kunnen veroorzaken als ze zich te veel vermenigvuldigen.

Essentiële oliën en plantenextracten:

Bepaalde essentiële oliën en plantenextracten, zoals eucalyptusolie of thymol, kunnen worden gebruikt om de voortplantingscyclus van varroamijten te verstoren.

De effectiviteit ervan kan echter variëren en ze moeten zorgvuldig worden gebruikt om schade aan de bijen te voorkomen.

Stop de Varroa-behandeling:

De Stop Varroa-behandeling is biologisch en gemakkelijk te gebruiken. Het garandeert een succespercentage van 100 % en roeit varroa binnen 24 uur uit. Om Stop Varroa te bestellen, raad ik u ten zeerste aan om naar de officiële Stop Varroa -website te gaan .