100% SUCCES | GELD TERUG GARANTIE | EXPRESS LEVERING

Varroa behandelen zonder uw bijen te doden: deskundig advies

De varroamijt is zonder twijfel een van de grootste plagen waarmee imkers vandaag de dag te maken hebben. Deze gevreesde teek parasiteert op volwassen bijen en broed, waardoor kolonies aanzienlijk verzwakken. Als er niets wordt gedaan om het uit te roeien, kan het leiden tot de totale vernietiging van bijenkorven. Gelukkig bestaan er effectieve bestrijdingsmethoden tegen de varroamijt die de gezondheid en het overleven van bijen kunnen behouden. In dit artikel geven we je expertadvies om de varroamijt te behandelen zonder je waardevolle werksters te schaden.

Methoden voor detectie

Voordat u behandelt, is het cruciaal om de aanwezigheid en de omvang van de besmetting te bevestigen. De detectiemethoden omvatten:

  • Het tellen van varroas op bodemplaten: Plaats een ingevette plank onder de korf om vallende varroas op te vangen, waardoor de besmetting kan worden geschat.
  • De poedersuikertest: Schud bijen in een pot met poedersuiker. De suiker desoriënteert de teken, die vallen wanneer de pot op een zwarte ondergrond wordt geschud.

Behandelstrategieën

Natuurlijke behandelingen

  1. Geef de voorkeur aan behandelingen met etherische oliën: Etherische oliën zoals tijm, menthol of oxaalzuur zijn zeer effectieve natuurlijke oplossingen tegen de varroamijt. Wanneer ze correct worden toegepast, verlammen en doden ze de teken zonder de bijen te beïnvloeden. Bovendien zijn deze behandelingen eenvoudig in te zetten en goedkoop.
  1. Gebruik organische zuren (met voorzichtigheid hanteren): Mierenzuur en oxaalzuur vormen een zeer effectieve shockbehandeling tegen de varroamijt binnen in de korf. Deze producten kunnen echter gevaarlijk zijn voor bijen als ze niet strikt volgens de aanbevelingen van experts worden toegepast. Een geschikte opleiding is daarom onontbeerlijk om deze zuren veilig te hanteren.

Mechanische methoden

  1. Hanter de techniek van de kunstmatige zwerm: Deze methode bestaat erin een sterke kolonie in tweeën te delen, door het afgedekte broed van de koningin te isoleren. Het broed blijft in de oorspronkelijke korf zonder de bijen, die de koningin volgen in een nieuwe korf. De varroas blijven zo gevangen in de korf zonder bijen en sterven door gebrek aan gastheren. Een radicale oplossing, maar geprezen door vele imkers!
  1. Doet aan het fokken van koninginnen die bestand zijn tegen varroa: Selectieve fokprogramma's maken het vandaag de dag mogelijk om koninginnen te produceren die natuurlijk beter bestand zijn tegen varroa. Door uw oude koninginnen te vervangen door deze nieuwe stammen, zullen uw kolonies beter in staat zijn om zelfstandig de invasie van de teken te bestrijden.
  2. Installeer gegratineerde vloeren: Gegratineerde vloeren laten varroas die van de lijsten vallen, door zwaartekracht wegvallen, zonder dat ze terug kunnen keren in de korf. Hoewel dit geen wondermiddel is, helpt het in combinatie met andere methoden aanzienlijk om besmettingen te verminderen.

Voorzorgsmaatregelen en beste praktijken

  • Kies het juiste moment: Behandel wanneer de besmetting een kritische drempel overschrijdt, maar met zo min mogelijk broed, meestal einde zomer of begin herfst.
  • Nauwkeurige dosering: Volg de instructies nauwkeurig om te voorkomen dat bijen te veel worden gedoseerd.
  • Rotatie van behandelingen: Wissel van behandelingen om te voorkomen dat varroas resistent worden.

Geïntegreerd plagenbeheer (IPM)

Een IPM-aanpak combineert mechanische methoden, natuurlijke behandelingen en nauwlettende bewaking om varroapopulaties op beheerbare niveaus te houden zonder excessief gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen.

Kies voor Stop Varroa, een innovatieve behandeling

Naast de eerder genoemde methoden, bestaan er producten die speciaal zijn ontworpen om de varroamijt op een veilige en effectieve manier te bestrijden. Onder hen onderscheidt Stop Varroa zich als een interessante oplossing.

Voordeel van Stop Varroa:

  • Vernietigt de varroamijt binnen 24 uur.
  • Geschikt voor biologische imkerij. Onze behandeling is veilig voor uw bijen.
  • De enige behandeling die een succespercentage van 100% garandeert. Tevredenheid of terugbetaling.
  • Eenvoudige toepassing rechtstreeks aan beide zijden van het kader met behulp van een vernevelaar.
  • Kan het hele jaar worden toegepast, onder alle weersomstandigheden en temperaturen.
  • Economisch: 1 liter kan 20 korven behandelen.
  • Duurzaam: de behandeling biedt bescherming tegen varroa gedurende een jaar.

Conclusie

Het beheer van varroas is cruciaal voor het overleven van bijen. Door een gebalanceerde aanpak te hanteren, gebaseerd op nauwlettende bewaking en het verstandig gebruik van behandelingen, is het mogelijk om varroabesmettingen te controleren zonder de gezondheid van uw waardevolle bijen in gevaar te brengen. De sleutel is continu onderwijs en aanpassing aan methoden die zowel de gezondheid van bijen als de productiviteit van de korf bevorderen.