100% SUCCES | GELD TERUG GARANTIE | EXPRESS LEVERING

Varroa: hoe vermijd je resistentie tegen behandelingen?

Rode Alarm in de wereld van de bijen! De gevreesde mijt Varroa ontwikkelt resistentie tegen behandelingen, waardoor de toekomst van onze bestuivers en onze landbouw wordt bedreigd. Maar geven we ons niet gewonnen! Er bestaan oplossingen om deze bedreiging te bestrijden en onze waardevolle bondgenoten te beschermen.

In dit artikel ontdekt u de strategieën die imkers kunnen toepassen om de aanpassing van Varroa tegen te gaan en ons bijen te redden. Samen kunnen we deze uitdaging aangaan en de overleving verzekeren van deze voor onze planeet essentiële insecten.

Hoe ontwikkelt zich resistentie tegen behandelingen?

Wanneer mijten herhaaldelijk worden blootgesteld aan acaricide behandelingen, kunnen sommige individuen genetische mutaties ontwikkelen die hen resistent maken tegen het acaricide. Deze individuen overleven de behandeling en overdragen hun resistentie aan hun nakomelingen. In de loop der tijd wordt de varroapopulatie steeds resistenter tegen de behandeling, waardoor de effectiviteit ervan afneemt.

Hoe kan men resistentie tegen behandelingen voorkomen?

Er bestaan verschillende strategieën om de ontwikkeling van resistentie tegen varroabehandelingen te beperken:

Rotatie van behandelingen

De rotatie van behandelingen is een sleutelmethode om de resistentie van Varroa tegen acariciden te voorkomen. Deze strategie houdt in dat de toepassing van producten met verschillende werkingsmechanismen wordt afgewisseld, waardoor de selectiedruk op de mijten wordt beperkt en de ontwikkeling van resistentie wordt vertraagd. Voor een effectieve rotatie is het cruciaal om de werkingsmechanismen te variëren, een adequaat tusseninterval tussen de behandelingen in acht te nemen, de effectiviteit ervan te controleren door de gevallen varroa's op de vloeren te tellen en een expert te raadplegen om een aangepast rotatieplan op te stellen. Deze aanpak biedt talrijke voordelen, zoals het behoud van de effectiviteit van de behandelingen, het uitstellen van het ontstaan van resistentie, de vermindering van de milieueffecten en de bevordering van gezondere en weerbaardere bijenkolonies.

Monitoring van de effectiviteit van behandelingen

  1. Resistenties detecteren: Het monitoren van de effectiviteit van behandelingen maakt het mogelijk om de ontwikkeling van resistentie tegen acariciden snel op te sporen en de bestrijdingsstrategie aan te passen door producten met verschillende werkingsmechanismen te kiezen.
  2. Behandelingen optimaliseren: Door de effectiviteit van behandelingen te evalueren, kunnen de meest presterende producten worden geïdentificeerd en worden deze bevoorrecht in de rotatie van behandelingen, waardoor zowel het beheer van parasieten als de gezondheid van de kolonies wordt verbeterd.
  3. Kosten verminderen: Een regelmatig monitoren van de effectiviteit van behandelingen helpt om de onnodige toepassing van dure en weinig effectieve producten te voorkomen, waardoor bijenteelt economischer en duurzamer wordt.

Hoe voert u een monitoring uit van de effectiviteit van behandelingen?

  1. Varroa's tellen: De meest voorkomende methode om de effectiviteit van een behandeling te evalueren, is het tellen van het aantal varroa's dat op de vloeren valt na toepassing van de behandeling. Deze telling maakt het mogelijk om de besmettingsgraad te berekenen en te bepalen of de behandeling effectief is geweest.
  2. Gevoeligheidstesten uitvoeren: Er kunnen gevoeligheidstesten tegen acariciden in het laboratorium worden uitgevoerd om de gevoeligheid van varroa's voor verschillende producten te beoordelen. Deze tests maken het mogelijk om resistenties te identificeren en de keuze van behandelingen te sturen.
  3. Bijenpopulatie controleren: Een regelmatige observatie van de bijenpopulatie en hun gedrag kan aanwijzingen geven over de effectiviteit van de behandelingen en de algemene gezondheid van de kolonie.
  4. Een register bijhouden: Het is belangrijk om een gedetailleerd register bij te houden van de toegepaste behandelingen, de datums van toepassing, de gebruikte doseringen en de geobserveerde resultaten. Dit register vergemakkelijkt het monitoren van de effectiviteit van behandelingen en het opstellen van een aangepast rotatieplan.

Ontwikkeling van nieuwe bestrijdingsmethoden

Stop Varroa is een internationaal onderzoeksproject dat tot doel heeft om nieuwe bestrijdingsmethoden tegen Varroa Destructor, de belangrijkste parasiet van bijen, te ontwikkelen. Het hoofddoel van dit project is om innovatieve, duurzame en milieuvriendelijke oplossingen te vinden om de gezondheid van bijen te beschermen en de bestuiving te behouden.

Stop Varroa is de enige die 100% van de varroa's uitschakelt. Het kan ook worden gebruikt in de biologische imkerij. Stop Varroa is veilig voor bijen en vergiftigt uw honing niet. Hiervoor moet u gewoon de lijsten een voor een optillen en beide zijden besproeien met de behandeling. De varroakolonie zal binnen 24 uur volledig worden uitgeroeid.

Door deze technieken te combineren met duurzame landbouwpraktijken en onderzoek naar nieuwe bestrijdingsmethoden te steunen, kunnen we onze bijen redden en de duurzaamheid van de imkerij verzekeren.