100% SUCCES | GELD TERUG GARANTIE | EXPRESS LEVERING

Wat zijn de tekenen van een varroa-besmetting?

De bij, deze fascinerende en voor ons ecosysteem vitale creatuur, wordt bedreigd door verschillende bedreigingen, een van de meest gevreesde is de varroa. De varroa, of Varroa destructor, is een parasitaire mijt die zich voedt met het bloed van bijen en grote schade kan aanrichten in bijenkolonies. In dit artikel onderzoeken we de tekenen van een varroa-besmetting, zodat bijenhouders en bijenliefhebbers maatregelen kunnen nemen om deze waardevolle bestuivers te beschermen.

Hoge sterftecijfer van bijen

Een van de eerste tekenen van een varroa-besmetting is een toename in het sterftecijfer van de bijen. Bijen die zijn besmet met varroa kunnen symptomen vertonen zoals vervormde vleugels, een donkere kleur en een minder gezond uiterlijk. Als u een ongewone hoeveelheid dode bijen ziet rondom de bijenkast of binnenin, kan dit een teken zijn van een varroa-besmetting.

 Aanwezigheid van Varroa op bijen

Het meest duidelijke teken van een varroa-besmetting is de zichtbare aanwezigheid van de mijten op de bijen. Varroa's zijn kleine wezens, bruin tot roodbruin van kleur, die zich hechten aan het lichaam van de bijen, met name aan de buik en tussen de segmenten van het borststuk. Als u bijen ziet met bruine of roodbruine vlekken die aan hun lichaam zijn gehecht, is het zeer waarschijnlijk dat ze zijn besmet.

Vervormde vleugels

Een ernstige varroa-besmetting kan leiden tot bijen met vervormde vleugels. De parasieten voeden zich met het bloed van de bijen en verzwakken zo hun immuunsysteem. Dit kan tot vleugelvervormingen leiden bij volwassen bijen, waardoor ze niet goed meer kunnen vliegen. Als u bijen ziet die moeite hebben met vliegen of wier vleugels lijken te zijn vervormd, kan dit een teken zijn van een varroa-besmetting.

Toename van ongeopende broedcellen

De varroa prefereert zich voort te planten in de broedcellen van bijen, waar ze hun eieren leggen. Wanneer varroa's de broedcellen besmetten, kunnen ze de dood van de ontwikkelende bijenlarven veroorzaken. Eén van de duidelijke tekenen van een besmetting is daarom een toename in het aantal ongeopende of geopende broedcellen met dode larven.

Abnormaal gedrag van bijen

Bijen die zijn besmet met varroa kunnen abnormaal gedrag vertonen. Ze kunnen lijken op te jagen, zich vaak krabben of zich ongericht gedragen. Dit gedrag is vaak het gevolg van de ongemakkelijkheid die wordt veroorzaakt door de parasieten die zich voeden met hun bloed.

Daling van de koloniegrootte

Een onbehandelde varroa-besmetting kan de koloniegrootte snel doen afnemen. De parasieten verzwakken de bijen en kunnen virussen overdragen, wat resulteert in een toename van het sterftecijfer. Als u een significante afname in de koloniegrootte ziet, moet u een varroa-besmetting overwegen als een van de mogelijke oorzaken.

Varroa-afvaltelling

Een precieze methode om de graad van de varroa-besmetting te bepalen is het tellen van de varroa-afval. Dit betekent het plaatsen van een roosterbodem in de bijenkast en het tellen van de mijten die natuurlijk van de bijen afvallen. Een hoge tellingscijfer van varroa-afval is een duidelijk teken van een besmetting.

Daling van de honingproductie

Een varroa-besmetting kan ook leiden tot een daling in de honingproductie. De parasieten verzwakken de bijen, waardoor hun vermogen om nectar te verzamelen en honing te produceren afneemt. Als u een daling in de honingproductie ziet in uw bijenkast, kan dit een teken zijn van een varroa-besmetting.

Hoe behandelen bij een besmetting ?

De Stop Varroa-behandeling is de enige die 100% van de varroa's uitschakelt. Deze behandeling kan ook worden gebruikt in de biologische bijenteelt. Stop Varroa is veilig voor bijen en vergiftigt uw honing niet.

Om het te gebruiken, heft u gewoon de kaders een voor een op en spuit vervolgens beide zijden met de behandeling. De varroa-kolonie wordt binnen 24 uur volledig uitgeschakeld.

Conclusie

Varroa is een gevaarlijke vijand voor bijen, maar door te letten op de tekenen van een besmetting kunnen bijenhouders maatregelen nemen om hun kolonies te beschermen. Het is essentieel om geschikte beheermethoden te implementeren om varroa te bestrijden en passende behandelingen overwegen wanneer dit nodig is. De gezondheid van bijen is essentieel voor bestuiving en het behouden van onze omgeving, en door de tekenen van een varroa-besmetting te herkennen, dragen we bij aan het verzekeren van hun overleving.